Sunday, July 29, 2012

Malaysia Termasuk Antara Negara Paling Biadap Di Dunia

Assalamualaikum dan salam sejahtera.....hari ni saya nak share tentang sesuatu yang mengejutkan dan amat memalukan bagi kita rakyat Malaysia. Rakyat Malaysia tersenarai dalam tempat ke 34 dari 36 yang mempunyai perangai buruk di dunia melalui kajian oleh Reader Digest.Akan tetapi bukan semua rakyat yang bersikap seperti ini,cuma segelintir sahaja tetapi segelintir ini la yang menjadi tuba dalam kehidupan masyarakat Malaysia.



Antara sebab-sebabnya ialah :-


 1. Memandu secara merbahaya, membelok tanpa menukar signal, suka 'cucuk'(menghampiri kenderaan di depan dengan rapat), suka membunyikan hon sesuka hati

2. Tak patuh papan tanda arahan – makan dalam LRT, merokok di tempat larangan  merokok, buang sampah merata-tata dan parking di kawasan yang tidak dibenarkan(masih ada yang xphm bahasa)

3. Mengambil hak parking kereta walaupun tahu ada orang menunggu untuk memasuki parking tersebut

4. Tak beri tempat duduk kepada wanita mengandung dan orang tua(masih wujud walaupun bnyk iklan tentang ni)

5. Tak beri laluan kepada penumpang untuk turun dan terus naik (pengangkutan awam)

 6. Cakap telefon dengan bisingnya di kawasan awam terutamanya di panggung wayang.(selalu aku kena)

7.  Tak tolong buka pintu masuk atau pintu lif kepada orang di belakang.

 8. Tak cakap terima kasih selepas mendapat sesuatu manfaat(selalunya buat xreti jea)

9. Takde tanggungjawab – tinggalkan troli di kawasan letak kereta, tinggung atas tandas duduk dan mengotorkan tandas awam.

10.  Selalu lambat(selalu cakap 'On The Way')..

sebab-sebab ini bukan la untuk mengaibkan tapi untuk dijadikan pengajaran kepada mereka. Harap perkara seperti ini dapat diperbaiki dan tidak berulang semula..

Credit
Sumbersumber 2

2 comments:

Nazrul Ashraff said...

thats sangat malaysia...

Ameerul Ashraf said...

Memang betul semua ni.. Org Malaysia terutamanya Melayu sendiri bersikap cmni.. Tapi x semua la kan.. ye la, kerana nila setitik...